YLE Uutiset

Kuluva kesä tilastojen valossa

Joonas Koskela - 06.08.2013 15:10

,

Elokuuta on pian takana viikon päivät ja kuukausi on alkanut varsin lämpimissä merkeissä. Millainen on kuluva kesä ollut tähän asti?

Teminen kesä alkoi maan eteläosassa 7.5. ja käsivarren Lapissa 27.5. Hellepäiviä kertyi jo toukokuussa 9 kappaletta, joka on noin kolminkertaisesti pitkän ajan keskiarvoa enemmän. Pohjoisessa rikottiin myös toukokuun lämpöennätyksiä kun Utsjoen Kevolla lämpötila kohosi kuun viimeisenä päivänä 30,5 asteeseen. Paikoin toukokuu oli siis poikkeuksellisen lämmin.

Lämmin sää jatkui myös kesäkuussa ja hellepäiviä kertyikin 17 kappaletta, eli noin kaksinkertainen määrä keskiarvoon nähden. Touko- kesäkuun yhteenlaskettu hellepäivien määrä: 26 kappaletta on eniten viimeisen 50 vuoden aikana. Kesäkuussakin oli siis harvinaisen lämmintä ja lisäksi myös kuukauden salamamäärä nousi kaksi kertaa keskiarvoa korkammaksi: salamoita havaittiin 78 000 kappaletta. Yksittäisistä päivistä eniten salamoita havaittiin kuukauden 27. päivänä riehuneen Elviira rajuilman yhteydessä.

Lämpimien touko- ja kesäkuun jälkeen heinäkuu jäikin hieman tavallista viileämmäksi ja vähäsateisemmaksi. Hellepäiviä kertyi kuitenkin heinäkuullekin 17 kappaletta joka on lähellä pitkän ajan keskiarvoa. Sateiden jäädessä vähäiseki myös ukkoset jäivät selvästi tavanomaista vähäisemmiksi ja salamoita paikannettiinkin vain kolmannes heinäkuun keskimääräisistä lukemista.

Vielä on kuitenkin kesää(kin) jäljellä.

Liitteet ja linkit

Kommentit

Profiili

Lisää kirjoittajan viestejä
message